Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]

E-Kréta belépés

kreta_feher_login.png
Nincsenek események a hónapban.

HKSzeCsPSzoV

123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


Névnapok

Ma 2019. 1. 16, szerda, Gusztáv napja van.
Holnap Antal napja lesz.

Online

vendég: 8, tag: 0 ...

legtöbb 67
(tag: 0, vendég: 67) - szept. 11. : 19:48

Tagok: 70
Legújabb tag: igazgato
Lectori Salutem! - Üdvözlet az Olvasónak!

Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntjük Önt a Csornai Széchenyi István Általános Iskola honlapján.

Szeretnénk, hogy minden téren kölcsönös együttműködés alakuljon ki közöttünk, az intézmény dolgozói és Önök között a gyermekek érdekében. Elsődleges célunk, hogy a szülők biztonságban tudják intézményünkben gyermeküket, és minden hozzánk járó gyermek képességeinek megfelelően tudjon haladni az ismeretek elsajátításának számukra nem könnyű útján. Alakuljon ki a számára legjobb fejlődést, haladást biztosító szokásrendszere, kapcsolatai társaival, nevelőivel. Ennek biztosításához kérjük az Ön segítségét, támogatását, hogy megismerve a család körülményeit, a gyermek egyéni igényeit figyelembe véve, a lehető legjobban tudjuk segíteni Őt ebben a folyamatban.

Az intézmény nevelőtestülete nevében:

Váradi József
intézményvezető


Hírek - 2017/2018. tanév

vasárnap 25 február 2018
2018. február 25. vasárnap - 15:00:23  Írta: admin  Kategória: 2017/2018. tanév

Tablókat készítettünk, amelyeken a rábaközi farsangot mutattuk be. Jellemző a Rábaközben a mihályi bohócjárás, ami országosan is egyedülálló.

A fánk nálunk is ugyanolyan, mint másutt. Nagymamám annyi fánkot sütött kora reggel, hogy az osztályunk alig bírta megenni. A papa behozta, hogy még melegében megegyük a finom fánkot baracklekvárral.

Farsangi mondókákat, köszöntőket mondtunk. Voltak, akik prezentációt készítettek, és azt mutatták be.
Nagyon jól éreztük magunkat az órán!

 
2018. február 25. vasárnap - 14:36:05  Írta: admin  Kategória: 2017/2018. tanév
Himnuszmondó- verseny a Magyar Kultúra Napján
Iskolánkban negyed évszázados hagyomány, hogy a 7-8. osztályos tanulók körében Himnuszmondó- versenyt rendezünk a Magyar Kultúra Napján.
 
A versenyt Váradi József igazgató úr nyitotta meg.

Nemzeti himnuszunkat a Széchenyi Népdalkör Szabó Rita tanárnő vezetésével énekelte el. Gecsei Edit tanárnő a megemlékezés rendezője beszélt arról, hogy mit ünnepelünk a magyar kultúra napján. Beszédében elmondta, hogy Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén született, és itt írta a Himnuszt. Szabolcs-Szatmár megye az ország legelhagyatottabb helyének számított, de mégis az ország szellemi műhelye tudott lenni. Erről az eldugottnak is nevezhető magyar vidékről jött a nemzeti egység gondolata, a haza és haladás kérdése. Hasonló problémákkal küzdött akkor a magyarság, mint ma. A kérdés az volt, hogy hogyan találja meg helyét Európában a magyarság, miközben megőrzi nemzeti identitását. Gyökereinkre is emlékezünk a magyar kultúra napján, mondta Edit néni. Hazára, nyelvre, szabadságra és azokra az elődeinkre, akik munkájukkal hozzájárultak a magyar kultúra örökségéhez. Így forr össze a kultúra és Himnusz üzenete, mert a kultúra közösségteremtő és közösségépítő erővel rendelkezik. A mának szóló legfontosabb üzenet, hogy jó kedvvel, bőséggel éljünk e hazában és jókedvet, bőség hagyjunk utódainkra. Himnuszmondó versenyünk ezért nemzeti kultúránk iránti elkötelezettséget és éltető hagyományt jelent. Őrizzük, ápoljuk együtt! Zárta beszédét magyartanárunk.

Ezt követően a tanárnő bemutatta az osztályokból létrejött diák zsűrit és a tanár zsűrit.  A tanár zsűri érdekessége, hogy többsége nem magyar szakos tanárokból állt.

Az idén 16 tanuló jelentkezett a versenyre. A Himnuszt sokszínű tanulói értelmezésben hallottuk. Nagyon érdekes volt, amikor Edit néni bemutatta a Himnusz keletkezéséről készült összeállítást, amelyben virtuálisan a Kölcsey emlékháztól a szatmárcsekei temetőig barangoltunk.
Ezt követően Szabó Rita tanárnő vezényletével elmondtuk a Himnuszt.  Zengett a könyvtár. Nagyon megrázó volt.

Ezután a diák zsűri és a tanár zsűri értékelte a versmondókat.
Minden versmondó kapott emléklapot.
  • Bronz fokozatot kapott: Rédecsi Dóra 7. c osztályos tanuló
  • Ezüst fokozatot kapott: Herczeg Réka 8. c osztályos tanuló
  • 2018-ban a legszebben mondta a Himnuszt: Cser Rebeka 8. a osztályos tanuló
A városi ünnepségen Cser Rebeka adta elő a Himnuszt.

Emlékezetes, szép programunk volt.
Leffler Nikolett
7. c osztályos tanuló


 
szerda 06 december 2017
2017. december 06. szerda - 18:13:56  Írta: admin  Kategória: 2017/2018. tanév
A Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017 májusában nyílt a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítás. Az Arany-busz 2017. július 10-től járja az országot. 2017. november 17-21-ig Győrben járt az „Önarckép álarcokban” című tárlatnak elkészített az iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változata. Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és a digitális eszközöket is beépítettek, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek.

A Soproni Tankerületi Központ támogatásával iskolánkból 35 hatodik, hetedik osztályos tanuló és három magyartanár vett részt a rendkívül izgalmas és értékes interaktív kiállításon. Az Arany-busz Győrben a színház előtt várt bennünket. Így a kiállítás megtekintése után betekinthettünk a Győri Nemzeti Színházban megrendezett Könyvszalon gazdag programjaiba is.

Köszönjük a támogatást, a lehetőséget!

Gecsei Edit
magyartanár


 
csütörtök 02 november 2017
2017. november 02. csütörtök - 10:22:57  Írta: admin  Kategória: 2017/2018. tanév
Az Erdők Hete rendezvénysorozat 2017. október 02-08-ig tartott.
Az idei tanévben is a 2. osztályos tanulók, egy élményekben gazdag délutánt töltöttek Göbös-majorban.

Az időjárás is nekünk kedvezett. Gyönyörű őszi napon voltunk részesei egy olyan környezetórának, ami tankönyv nélküli és nem kell hozzá tanterem.
A megérkezés után elvittek bennünket lovas szekérrel az erdőbe. Az út során láttunk erdei madarakat, vaddisznó csorda vonulásának helyét, túrásokat a lovas karámban. Ragadozó madarak keringtek a magasban.
Az út során lehetőségünk volt gombát szedni. Minden gyerek élvezettel szedte a magasra nyúló őzlábgombát.
A szekerezés után az erdei iskola épületében egy ajándéktárgy elkészítésére volt lehetősége minden kisgyermeknek. Fakorongra terméseket lehetett ragasztani egyéni ötletek, ízlés szerint.
Élményekkel, tapasztalattal gazdagodva érkeztünk vissza kora délután az iskolába.

Vargáné Budai Márta
tanító

 
2017. november 02. csütörtök - 09:37:38  Írta: admin  Kategória: 2017/2018. tanév

2017. október 25-én iskolai szervezésben ellátogattunk Gönyűre, a dunai kikötőbe és a Széchenyi jégtörő hajóhoz. Idegenvezető várt bennünket a kikötő portájánál és körbevezetve mindent megmutatott, elmagyarázott. Főleg arról mesélt, hogy milyen áruféleségeket (pl. gabonát, műtrágyát) hogyan tárolják, csomagolják, szállítják a Dunán.

A következő látnivaló a jégtörő hajó volt. Egy gépészmérnök volt a kalauzunk. Tőle tudtuk meg, hogy a hajót 1988-ban Óbudán építették magyar tervek alapján. Továbbá azt is, hogy a hajó 418 tonna acélból készült, 43 m hosszú, döngetővel felszerelt, két motorral működő, sebességváltó nélküli építmény. Mai napig üzemel, és jövőre tervezik a felújítását. A legutolsó szerbiai téli bevetésről is hallhattunk élvezetes beszámolót.

Nagyon jól éreztük magunkat, sok újdonságot és érdekességet láthattunk, hallhattunk.

Lökkös Martin
7. a osztályos tanuló

 
2017. november 02. csütörtök - 08:56:01  Írta: admin  Kategória: 2017/2018. tanév

Iskolánk már második alkalommal kapcsolódott a felhíváshoz.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 193 tagországa - köztük hazánk is - 2015 szeptemberében elfogadta a Fenntartható Fejlődési Célokat vagy ismertebb nevén a Globális Célokat. A „Keretrendszer 2030” 17 célkitűzést tartalmaz, amelyek megvalósítása, az elérésére való törekvés az elkövetkezendő években kívánják előmozdítani a fejlődést. Ez a történelmi jelentőségű egyezmény mindnyájunknak utat nyithat egy jobb és fenntartható jövő felé.
 Erről beszélgettünk osztályfőnöki órán és rögtön adódott is a kérdés: mindez hogyan valósítható meg egyszerre a világ számos pontján? Minden év szeptemberében (e tanévben 18-23-a közt) a csatlakozó országok iskoláiban ugyanarról a témáról tanulnak, beszélgetnek, gondolkodnak a gyerekek a pedagógusokkal együtt. Idén a Felelős élelmiszerfogyasztás és tudatos táplálkozás globális cél volt a téma.

Osztályfőnökünk irányításával arról beszélgettünk, hogy a tányérunkra kerülő - főleg kedvenc ételeink - milyen alapanyagokból készülnek, azok honnét származnak, mekkora utat tettek meg, míg hozzánk elértek, mennyi vegyszerrel kezelték a romlás ellen illetve pl. az ütemezett érés érdekében. Hol termesztették, hogyan, az ott dolgozók milyen bánásmódban részesülnek - és még folytathatnánk a kérdések sorát.

Azon gondolkodtunk, milyen hazai termékekkel lehet ezeket helyettesíteni, a közelben van-e helyi termelő? Hogyan lehet ezen termékek lábnyomát csökkenteni? Tanulságosak voltak ezek a percek és még folytatni fogjuk.

Rédecsi Dóra
7. c osztályos tanuló

 
2017. november 02. csütörtök - 08:53:42  Írta: admin  Kategória: 2017/2018. tanév
Alsó tagozat

Már évek óta kiemelt feladatként kezeljük iskolánkban a környezeti és egészségtudatos nevelést.  Két éve Öko-iskolaként működik iskolánk. Azóta minden tanévben egy egész napot a környezet és egészség témakörére szánunk. Ebbe bekapcsolódik az alsó tagozat is. E témák köré próbáltunk változatos tevékenységeket felépíteni. 

Idén osztályonként került sor a szervezésre és a nap lebonyolítására. Szinte minden osztályban előkerültnek a zöldségek, gyümölcsök. Volt ahol gyönyörű zöldség szobrok, szoborcsoportok készültek, több osztályban is gyümölcssaláta készült. Beszélgettünk az egészséges táplálkozás fontosságáról, meg is kóstoltuk a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, gyümölcs-zöldséglevet préseltünk, és meg is ittuk azt. Volt olyan alsós kisgyerek, aki ppt. bemutatót készített az egészséges életmódról, ami az osztály tetszését is elnyerte. Papírból is elkészítettük a zöldségeket és kigyűjtöttük róluk a legfontosabb tudnivalókat, ami felkerült az elkészített papírfigura mellé.

A szelektív hulladékgyűjtés már nem ismeretlen fogalom az alsó tagozatos gyermekek előtt sem, hiszen az előző tanév  ÖKO- Napján sokat beszélgettünk róla, és a hulladék-telepen megnéztük, hogy zajlik ez a gyakorlatban. Idén a háztartásban keletkezett hulladékból készítettek az alsós tanulók különböző tárgyakat, játékokat, maketteket.
 
Minden résztvevő egyetértett abban, hogy ez a nap nagyon jól sikerült, hogy a tanulásnak ez a módja nagyon hatékony, hiszen, amit a gyakorlatban is megtapasztalunk, sokkal jobban belénk ívódik, és közben nagyon jól is éreztük magunkat, igazi közösségi élményekkel gazdagodtunk.

Árpásiné Brósz Márta
pedagógus


Felső tagozat


Október 11-én, egy szép őszi napon került sor a hagyományos környezetvédelmi témanapunkra. Reggel az udvaron egy vidám, a nap célját és programját ismertető megnyitóval kezdődött. Majd az osztályok egy térkép segítségével 7 állomásos város-túrára indultak. Játszótereken, sportpályán, nagyobb zöld területeken és a Csukás iskola udvarán voltak versenyhelyszínek. Ezek mindegyikén szellemi és játékos sportfeladat várt ránk. Tanulságos, ugyanakkor nagyon jó hangulatú, mókás, élvezetes volt ez a nap és ráadásul az iskola épületén kívül!
 
Cser Rebeka
8. a osztályos tanuló

 
2017. november 02. csütörtök - 08:52:22  Írta: admin  Kategória: 2017/2018. tanév
Diákklub előadás

2017. október 5-én került sor a tanév első foglalkozására. Visy Petra pszichológus látogatott el hozzánk. Beszélt nekünk a kamaszkor nehézségeiről, hasznos tanácsokat adott a problémáink kezelésére, céljaink lépésről-lépésre történő elérési technikájáról. Mindezt nagyon szemléletes és humoros diákkal alátámasztva.
A felsőbb évesek a közelgő továbbtanulás kapcsán a középiskolákba, az új környezetbe való beilleszkedésről is értékes gondolatokat hallhattak. 
Az előadás második felében az online világ, az internet, a selfik veszélyeire hívta fel a figyelmet. Két rövidfilmmel igazolta ezek valódiságát. Nagyon köszönjük ezt az élvezetes, lendületes, fiatalos előadást!

Kocsis András
8. a osztályos tanuló


Egy iskolai előadás

A könyvtárban október 5-én 14 órai kezdettel szakképzett pszichológus volt az intézmény vendége. Hallgatóként vettem részt. Nagyon érdekesnek tartottam, mert a hétköznapi életről volt szó. Ebben főszerepet kaptak a gyerekek, főleg a kamaszok. Kiemelt téma volt az online világ. A kiposztolt képek veszélyeire is felhívta a figyelmünket.
Amire nem is gondoltam eddig, hogy a képek tartalma mit is üzen a világnak rólam? Milyen információkat tudhatnak meg bűnözők a környezetemről? Többek között azt a tanulságot is levontam az előadás után, hogy óvatosabb leszek a posztolással!

Farkas Koppány
7. c osztályos tanuló

 
2017. november 02. csütörtök - 08:48:56  Írta: admin  Kategória: 2017/2018. tanév
Bakony-túra a Cuha-völgyében

Szeptember 30-a, szombat reggel. 6.40-kor indult a vonatunk Győrbe, majd átszállás után utaztunk tovább Vinyére. Odaérkezésünket követően egy játszótér csábított bennünket egy kis mókázásra, majd elindultunk a túránkra. Egy erdőn keresztül vezetett az utunk. A gyönyörű őszi erdő, a tiszta levegő, a természet hangjai nagyon élvezetes élmények voltak. Pihenő következett, ahol mindenki elfogyasztotta a tízóraiját.
Folytatva túránkat a Cuha-patakon kb. 8-9 alkalommal keltünk át. Igaz az előző napokban volt csapadék, mégis átjutottunk a patak medrén, a gázlókon. Hatalmas barlangokat is láttunk. Gyökerekbe kapaszkodva másztunk meg hegyoldalakat. 16 km-es kört megtéve érkeztünk vissza a vasútállomásra. A játszótéren volt alkalmunk pihenni fél órát. Majd megjött a vonatunk, amivel fél 7-re érkeztünk haza.

Köszönjük a szép napot a szervezőknek! Legközelebb is megyünk!

Ladjánszki  Zsófi
7. b osztályos tanuló


Túra a Bakonyban

Szeptember 30-án nagy izgalommal keltem, mert az iskola szervezésében kirándulni indultam.
Vonattal utaztunk győri átszállással Vinyére. Megérkezésünk után a vasútállomáson egy kis pihenővel készültünk rá a túrára.
Először a Hódos-ér irányába indultunk. Csodálatos volt az erdőben. Hegyeken, völgyeken, szakadékokon, fagyökereken, réteken, tisztásokon jártunk. A Porva-Cseszneki vasútállomáshoz érkeztünk, ahol elfogyasztottuk a tízórainkat. Ezután következett a Cuha-völgye. Sokszor kellett átkelni a patakon, szerencsére nem volt magas a vízmennyiség benne, és nem is esett bele senki. Kb. 5-6 km-t sétáltunk a patak mellett. A menetelés végén ismét a vasútállomáson kötöttünk ki és indultunk is haza.

Így telt el a nap. Remélem jövőre is lesz lehetőségem eljönni, akár előbb is!

Leffler Nikolett
7. c osztályos tanuló


 
szerda 04 október 2017
 
Oldal:       >>