Iskolánk már második alkalommal kapcsolódott a felhÃváshoz.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 193 tagországa - köztük hazánk is - 2015 szeptemberében elfogadta a Fenntartható FejlÅ‘dési Célokat vagy ismertebb nevén a Globális Célokat. A „Keretrendszer 2030†17 célkitűzést tartalmaz, amelyek megvalósÃtása, az elérésére való törekvés az elkövetkezendÅ‘ években kÃvánják elÅ‘mozdÃtani a fejlÅ‘dést. Ez a történelmi jelentÅ‘ségű egyezmény mindnyájunknak utat nyithat egy jobb és fenntartható jövÅ‘ felé.
 ErrÅ‘l beszélgettünk osztályfÅ‘nöki órán és rögtön adódott is a kérdés: mindez hogyan valósÃtható meg egyszerre a világ számos pontján? Minden év szeptemberében (e tanévben 18-23-a közt) a csatlakozó országok iskoláiban ugyanarról a témáról tanulnak, beszélgetnek, gondolkodnak a gyerekek a pedagógusokkal együtt. Idén a FelelÅ‘s élelmiszerfogyasztás és tudatos táplálkozás globális cél volt a téma.
OsztályfÅ‘nökünk irányÃtásával arról beszélgettünk, hogy a tányérunkra kerülÅ‘ - fÅ‘leg kedvenc ételeink - milyen alapanyagokból készülnek, azok honnét származnak, mekkora utat tettek meg, mÃg hozzánk elértek, mennyi vegyszerrel kezelték a romlás ellen illetve pl. az ütemezett érés érdekében. Hol termesztették, hogyan, az ott dolgozók milyen bánásmódban részesülnek - és még folytathatnánk a kérdések sorát.
Azon gondolkodtunk, milyen hazai termékekkel lehet ezeket helyettesÃteni, a közelben van-e helyi termelÅ‘? Hogyan lehet ezen termékek lábnyomát csökkenteni? Tanulságosak voltak ezek a percek és még folytatni fogjuk.
Rédecsi Dóra
7. c osztályos tanuló
7. c osztályos tanuló
Hozzászólás: 0