Hír: : Himnusz-mondó verseny - 2018.
(Kategória: 2017/2018. tanév)
Küldte: admin
2018. február 25. vasárnap - 14:36:05

Himnuszmondó- verseny a Magyar Kultúra Napján
Iskolánkban negyed évszázados hagyomány, hogy a 7-8. osztályos tanulók körében Himnuszmondó- versenyt rendezünk a Magyar Kultúra Napján.
 
A versenyt Váradi József igazgató úr nyitotta meg.

Nemzeti himnuszunkat a Széchenyi Népdalkör Szabó Rita tanárnő vezetésével énekelte el. Gecsei Edit tanárnő a megemlékezés rendezője beszélt arról, hogy mit ünnepelünk a magyar kultúra napján. Beszédében elmondta, hogy Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén született, és itt írta a Himnuszt. Szabolcs-Szatmár megye az ország legelhagyatottabb helyének számított, de mégis az ország szellemi műhelye tudott lenni. Erről az eldugottnak is nevezhető magyar vidékről jött a nemzeti egység gondolata, a haza és haladás kérdése. Hasonló problémákkal küzdött akkor a magyarság, mint ma. A kérdés az volt, hogy hogyan találja meg helyét Európában a magyarság, miközben megőrzi nemzeti identitását. Gyökereinkre is emlékezünk a magyar kultúra napján, mondta Edit néni. Hazára, nyelvre, szabadságra és azokra az elődeinkre, akik munkájukkal hozzájárultak a magyar kultúra örökségéhez. Így forr össze a kultúra és Himnusz üzenete, mert a kultúra közösségteremtő és közösségépítő erővel rendelkezik. A mának szóló legfontosabb üzenet, hogy jó kedvvel, bőséggel éljünk e hazában és jókedvet, bőség hagyjunk utódainkra. Himnuszmondó versenyünk ezért nemzeti kultúránk iránti elkötelezettséget és éltető hagyományt jelent. Őrizzük, ápoljuk együtt! Zárta beszédét magyartanárunk.

Ezt követően a tanárnő bemutatta az osztályokból létrejött diák zsűrit és a tanár zsűrit.  A tanár zsűri érdekessége, hogy többsége nem magyar szakos tanárokból állt.

Az idén 16 tanuló jelentkezett a versenyre. A Himnuszt sokszínű tanulói értelmezésben hallottuk. Nagyon érdekes volt, amikor Edit néni bemutatta a Himnusz keletkezéséről készült összeállítást, amelyben virtuálisan a Kölcsey emlékháztól a szatmárcsekei temetőig barangoltunk.
Ezt követően Szabó Rita tanárnő vezényletével elmondtuk a Himnuszt.  Zengett a könyvtár. Nagyon megrázó volt.

Ezután a diák zsűri és a tanár zsűri értékelte a versmondókat.
Minden versmondó kapott emléklapot.
  • Bronz fokozatot kapott: Rédecsi Dóra 7. c osztályos tanuló
  • Ezüst fokozatot kapott: Herczeg Réka 8. c osztályos tanuló
  • 2018-ban a legszebben mondta a Himnuszt: Cser Rebeka 8. a osztályos tanuló
A városi ünnepségen Cser Rebeka adta elő a Himnuszt.

Emlékezetes, szép programunk volt.
Leffler Nikolett
7. c osztályos tanuló


FotóalbumEzen hír származási helye:
( http://csamio.hu/news.php?extend.428 )